Om sadler

Hvad betyder de forskellige betegnelser og hvad gør de hver især godt for?

Der sker en stor udvikling af sadler i disse år, og mange nye termer kommer på banen. Personligt kan jeg bedst lide at tale om graden af fleksibilitet. Bomløs og læderbom er ofte to sider af samme sag, hvor man har fundet på at kalde det en sadel med læderbom, fordi det lyder mere seriøst end en sadel uden bom eller en bomløs, som i nogle kredse er blevet synonym med de tidlige bomløse sadler, der ser lidt “alternative ” ud, og som DRF ikke tillader til konkurrencebrug.

Enkelte sadler med “læderbom”, har en bom, som er formet og bygget op af læder, der er syet eller limet sammen i facon som en sadelbom. På nogle andre fleksible sadler er “bommen” ikke bygget op, men måden læderet er skåret og syet på, giver sadlen sin facon. Det er altså en glidende overgang, hvornår noget er bomløst eller med læderbom.

Det man betegner som en fleksbom, er oftest en form for syntetisk materiale eller plastik, som kan flekse i større eller mindre grad. og det samme med bomme lavet af kunststof.

I princippet er det ikke afgørende, hvad der gør sadlen fleksibel – men at den er det!

jeg oplever den bedste respons med sadler, der kan bøjes rigtigt, og som ikke bare “flekser” som en fleksbom, selvom det selvfølgelig er bedre end en helt fast bom.

Kopfjern

En bomløs sadel kan godt have et kopfjern og dermed en fast bredde – og er så kun fleksibel i længderetningen.

Har sadlen et kopfjern, er det altafgørende, at der er plads til ,at hestens skuldermuskel kan arbejde. Der findes mange sadler, hvor kopfjernet lægger sig direkte ovenpå skuldermusklen, så musklen bliver klemt, så snart hesten løfter benet. Prøv evt. selv at løfte hestens forben og se, hvor meget skuldermusklen svulmer op. Det skal der være plads til i sadlen – ellers svarer det til at stramme et bånd om sin overarm og gå i gang med styrketræning…

Udskifteligt kopfjern – ændring af bom

I nogle sadler kan kopfjernet skiftes. Der er indimellem nogen, der taler om at man kan skifte bommen i en sadel – men det er altså kun kopfjernet, der kan skiftes.

Enkelte sadler kan ændres i svajet, ved at kunststofbommen opvarmes og presses i den passende facon.